Sinorina

Kisgyermeked bepisil éjszakánként? A gumilepedőnél jobb módszer is van ennek a problémának a megoldására!

Friss topikok

Az óvoda és a pelenka viszonya

2012.06.07. 09:06 - sinorina

Címkék: óvoda pelenka bepisilés

A kiscsoportba való belépés feltétele, hogy a gyermek napközben szobatiszta legyen, de sok óvodából akkor is eltanácsolják a gyermeket, ha a a kicsi alvás közben bepisil. Dr. Barla Erzsébet gyermekgyógyász és nefrológus szakorvost kérdeztük a témáról:

- Több helyen nem vesznek fel óvodába pelenkás gyermeket. Mennyire indokolt ez a gyermek normális fejlődését tekintve?

- A primer monoszimptómás éjszakai bevizelés - ami a délutáni alvásnál is megjelenhet - normális és gyakori az óvodás korú gyermekek körében. Az alvásban jelentkező bevizelés nem lehet akadálya az óvodába történő beiratkozásnak. Az óvónők részéről teljes mértékben jogtalan, ha ilyen esetekben eltanácsolják a gyermeket.

- Mit lehet tenni, ha ez mégis bekövetkezik?

- Ha a szülők hozzám fordulnak ezzel a problémával, igazolást írok arról, hogy a gyermek óvodába történő felvétele orvosilag nem ellenjavallott.

- Azok a gyerekek is kapnak ilyen igazolást, akiknek még a nappali fennlét idején is bevizelési problémái vannak?

- Nem. Az éjjel-nappal bevizelő gyermek számára az volna a legjobb, ha addig, amíg le nem szokik a nappali bevizelésről, otthon maradhatna az anyukájával vagy az apukájával. Amint az eddigi beszélgetésünkből is kiderült, számos oka lehet annak, ha a gyermek óvodás korban még éjjel-nappal bevizel - ki kell vizsgálni, hogy mi áll a tünet vagy a tünetegyüttes hátterében. Sajnos a gyes meghosszabbítását csak akkor kezdeményezhetjük, ha valami komoly szervi probléma áll a vizelettartási zavar hátterében.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://sinorina.blog.hu/api/trackback/id/tr774570893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása