Sinorina

Kisgyermeked bepisil éjszakánként? A gumilepedőnél jobb módszer is van ennek a problémának a megoldására!

Friss topikok

Országos Vizelési Tréning Program

2012.06.08. 09:14 - sinorina

Címkék: program vizelés tréning bepisilés vizelési diszfunkcionális

A Vizelési Tréning Program célja, hogy komplex, konzervatív kezelést, életmódi tanácsadást és folyamatos gondozást nyújtson azon legfeljebb 18 éves gyermekek számára, akik a nem szervi eredetű, diszfunkcionális vizelés elnevezésű betegségben szenvednek. A betegség legfontosabb tünete a vizelet elcsepegés (inkontinencia), ami gyakori vagy nagyon ritka vizeletürítéssel, esetenként erős, sürgető vizelési ingerrel, ismétlődő vizeletfertőzéssel és székrekedéssel társulhat.

A Vizelési Tréning Program Magyarországon egyedülálló kezelési lehetőség, mely több mint öt éve működik, jelenleg közel 300 gyermek kezelését végzi.

A hatékony kezelést az szolgálja, ha a szükséges kivizsgálás után a gyermekek és szüleik számára egyszerre áll rendelkezésre minden olyan szakma képviselője, akik munkájukkal segíteni tudják a betegség gyógyítását és a társuló, valamint következményes rendellenességek kezelését. A kivizsgálás célja a hólyagműködési zavar jellegének és súlyosságának pontos felmérése és az esetleges szervi (organikus) háttér kizárása.

A kivizsgálás megszervezésében és végrehajtásában a Vizelési Tréning Program gyermeksebész és gyermek-nefrológus szakorvosai segítenek, illetve egyeztetés alapján elvégzik a szükséges vizsgálatokat a Pécsi Gyermekklinika diagnosztikus egységeiben. Az előzetes kivizsgálás eredményeinek áttekintése után a betegek előjegyzésre kerülnek a Vizelési Tréning Programba. Az ezzel kapcsolatos egyeztetést a Program folyamatosan elérhető koordinátora végzi telefonon. Az előjegyzéssel együtt kezelési terv készül, mely a kezelés fő szempontjait és a Vizelési Tréning várható gyakoriságát tartalmazza.

A kezelés, rehabilitáció hosszú folyamat, 1-3 havonta ismételjük a Tréning 3 napos programját. A Vizelési Tréning Program fekvőbeteg intézmények gyermekgyógyászati osztályán zajlik, jelenleg a Kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház Mosdósi Részlegében és a Szekszárdi Balassa János Kórház Gyermekgyógyászati Osztályán folyik a munka. A Programban csak előzetes speciális szakmai képzésben részesült szakdolgozók (gyógytornászok, pszichológusok, uroterapeuta) vesznek részt. Fájdalmas beavatkozások, vizitek vagy vizsgálatok nincsenek, a gyerekek és a szüleik valamint a team tagjai együtt dolgoznak a betegek gyógyulásért, kórházban, de nem kórházi körülmények között. A fekvőbeteg intézményi háttér biztosítja a társadalombiztosítási finanszírozást, a szülőkre a legfeljebb a szülőszállás költsége hárulhat.

A 3 napos Tréning alapvető részei:

•    speciális gyógytorna (csoportos és egyéni medencefenék torna, a gyermekek életkorára adaptálva),
•    bio-feedback kondicionálás, a koordinált medencefenék izomműködés helyreállítására (medencefenék diszfunkció megszűntetése)
•    ismételt EMG-s flowmetria (áramlásmérés) a vizeletürítés jellemzőinek rögzítésére
•    a folyadékbevitel és vizeletürítés kontrollja, a megfelelő napi rutin kialakítása
•    pszichológia konzultáció a pszichés háttér és a krónikus betegség következményeinek felmérésére, terápiás javaslat kialakítása
•    folyamatos szakorvosi konzultációs lehetőség.

A Tréning befejezése után részteles szakmai összefoglalót és zárójelentést adunk ki, segítséget nyújtunk a szükséges további gondozás (pl. pszichológiai konzultációk, vesegondozás, stb.) szervezésében.

A Vizelési Tréning Program a gyermekkori vizelési zavarok kezelésével foglalkozó szalmai szervezetekkel és intézményekkel szoros kapcsolatban, elismerten működik. Az ország egyetemi klinikái és gyermekgyógyászati központjai is használják ezt a kezelési lehetőséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://sinorina.blog.hu/api/trackback/id/tr514573041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása