Sinorina

Kisgyermeked bepisil éjszakánként? A gumilepedőnél jobb módszer is van ennek a problémának a megoldására!

Friss topikok

A normális és a kóros vizeletürítés

2012.06.11. 09:51 - sinorina

Címkék: vizelés bepisilés inkontinencia hólyag gyermekkori diszfunkcionális

A megfelelő vizeletürítéshez a húgyhólyag simaizomzatának és a medencefenék izomzatának megfelelően összehangolt működése szükséges, mely rendszerint az első életévben kialakul. A hólyag izomzata a vizeletürítéskor összehúzódik és „kipréseli” magából a vizeletet. Ezzel egy időben a medencefenék izomzatának el kell lazulnia, hogy a hólyag maradék nélkül kiürülhessen. Megfelelő folyadékbevitel mellett a gyermekek hólyagja 4 éves koruk után átlagosan 2-3 óránként telik meg és jelentkezik a vizelési inger.

A folyamat könnyebb megértéséhez a gyermekinkontinencia.hu weblap munkatársai egy rajzos bemutatót is készítettek. (Kattintson Ide a megtekintéséhez!)

A kórós vizeletürítés megjelenése rendkívül változatos lehet. Van olyan gyermek, aki képes a vizeletét hosszú időn át visszatartani, a húgyhólyagja túlfeszül, de amikor vizeletet ürít, ez az izmok megfelelő összehangolt működésével történik. A gyermekek egy másik csoportja képtelen vizelés közben a medencefenék izomzat ellazítására, a hólyag izomzatának összehúzódása a feszes medencefenék izomzattal szemben történik. Ebben az esetben a hólyag kiürítéséhez gyakran a hasizmokat, „hasprést” kell használnia. Vizeletürítés közben a medencefenék izomzat fokozott tónusa miatt a hólyag „képtelen” kiürülni, kialakul a vizelési zavar, a diszfunkcionális vizelés. A medencefenék izomzat koordinációs zavara gyakran jár együtt székletürítési zavarral, ami tovább ronthatja a tüneteket.

A bejegyzés trackback címe:

https://sinorina.blog.hu/api/trackback/id/tr794578165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása