Sinorina

Kisgyermeked bepisil éjszakánként? A gumilepedőnél jobb módszer is van ennek a problémának a megoldására!

Friss topikok

Gyermekkori bevizelés - hová, mikor, meddig, hogyan?

2012.06.01. 10:57 - sinorina

Címkék: vizelés bepisilés inkontinencia hólyag gyermekkori

A gyerekek akaratlan vizeletvesztése nappal három éves-, éjszaka öt-hat éves korig normális. A gyermekkori nem megfelelő hólyagműködés okai, tünetei, kivizsgálási és kezelési lehetőségei több halmazba sorolhatóak, egyrészt attól függően, hogy éjszakai vagy nappali bevizelésről van-e szó, másrészt ezen a két csoporton belül is különböző jellegű és súlyosságú inkontinencia típusok léteznek. A kérdés kissé bonyolult, ám dr. Barla Erzsébet gyermekgyógyász és nefrológus szakorvos mindent részletesen elmagyaráz cikkünkben.

Hány éves korig normális a bevizelés gyermekeknél?

Öt éves korig tartjuk normálisnak, de bizonyos közlemények szerint hat éves korig nem kell semmi rosszra gondolni és nem érdemes semmiféle kezeléssel beavatkozni, ha a gyerek időnként bepisil - ez egyébként elő is fordul a hat évesek 15 %-nál. Egy-két alapvizsgálatot már hat éves kor előtt is meg lehet ejteni, ha a szülő szobatisztaságra szoktatás közben valami rendelleneset tapasztal. Egy ultrahangos vizsgálat vagy egy vizeletvizsgálat kiderítheti az esetleges fejlődési rendellenességeket vagy húgyúti gyulladást. Megdöbbentő adat, hogy a 18 évesek 0,5-1 %-nál is fennáll még ez a probléma, és a szakirodalom szerint egy kínai 73 éves ember a rekordtartó, aki ebben a korban vált végképp szobatisztává. Több felnőtt páciensem is van, akik harmincon túl még a gyermekkorból áthozott éjszakai bevizeléssel küzdenek. Nem igaz, hogy a gyermekkori bevizelést mindenki kinövi!

Hogyan zajlik jó esetben a szobatisztaságra szoktatás, milyen tünetek láttán kell rendellenességre gondolnia a szülőnek?

A gyerekek általában nappal hamarabb szobatisztává válnak, éjszaka még sokaknál előfordul a bevizelés akkor is, mikor napközben már nem kell ettől tartani. Alapvetően tehát el kell különítenünk az éjszakai bevizelést a nappalitól. A nappali bevizelés kórképei sokkal bonyolultabbak.

Mik a jellemzői az éjszakai bevizelésnek?

Ezeket a tüneteket két csoportba tömörítjük: létezik a primer és a szekunder éjszakai bevizelés. Előbbiről azoknál a gyermekeknél beszélhetünk, akik még soha életükben nem voltak ágytiszták, utóbbi kórkép pedig az olyan esetekre utal, mikor a kisgyermek legalább fél, de inkább egy évnyi szárazság után újra elkezd éjszakánként bepisilni. A primer és a szekunder bevizelés kórokai teljesen elkülönülnek egymástól.

A primer bevizelés hogyan ismerhető fel, miben különbözik a normális, még nem szobatiszta állapottól?

 

Itt is különbséget kell tennünk a monoszimptómás és a poliszimptómás esetek között. A monoszimptómás eset azt jelöli, hogy az éjszakai bevizelés egyetlen tünetként van jelen a gyermek életében - ez lehet egy normális állapot is. A poliszimptómás kórképeknél valami más probléma, vagy problémák is társulnak a jelenséghez, pl. visszatérő hugyúti gyulladás, felfázás, vagy gyakori nappali bevizelés, vizeletcsöpögés - extrém ritka esetben gerincvelő sérülés. Az éjszakai bevizelés kivizsgálásakor tehát először tisztáznunk kell, hogy a gyermek korábban volt-e már ágytiszta, aztán azt derítjük ki, hogy a bevizeléshez társul-e más tünet is. Poliszindromás esetben nefrológushoz, tehát vesegyógyász szakemberhez érdemes fordulni. Amennyiben primer monoszimptómás bevizelésről van szó, akkor a szülőnek a gyermek öt éves koráig nincs min aggódnia. Amint már említettem, ha bármilyen oknál fogva a háziorvos vagy a szülő mégis indokoltnak tartja, akkor egy ultrahanggal és egy vizeletvizsgálattal ellenőrizhető a gyermek egészséges fejlődése.

Milyen fiziológiai folyamat áll a szobatisztaság kialakulásának hátterében?

A nappal és az éjszaka termelődő vizelet mennyiségét az agyalapi mirigyünk által termelt, un. antidiuretikus hormon szabályozza. Ennek a hormonnak köszönhető, hogy éjszaka kevesebb, nappal több vizelet termelődik szervezetünkben. Így az éjszakát végig tudjuk aludni, nappal viszont - pl. a nyolc óra munkaidő alatt - egyszer vagy kétszer feltétlen elmegyünk a mosdóba. Ezt az egyensúlyt az említett hormon szintingadozása tartja fenn.

A primer - vagyis elsőfokú mono szimptómás éjszakai bevizelőknél ez a hormon nem emelkedik meg éjszakára annak érdekében, hogy kevesebb vizelet termelődjön. Éppen ezért ezt az állapotot vizsgálattal is tudjuk igazolni: a reggeli első vizelet fajsúlya árulkodik arról, hogy a hormonszint normális mértékben emelkedett-e. Az 1020 alatti számít kóros értéknek. Hangsúlyozom, hogy ez a gyermek öt-hat éves életkoráig normális lehet, ám mikor ez a hormoningadozás továbbra sem áll be, akár gyógyszeres kezeléssel is segíthetünk: a hormonnak létezik egy szintetikus analógja (művi úton előállított megfelelője), amelyet különböző gyógyszercégek gyártanak tabletta vagy spray formájában. A bevizelés primer monoszimptómás típusa az éjszakai bepisilések 75-80 %-át teszik ki, és az öt-hat éves korosztály képviselőinek 15-20 %-a még rendszeresen bepisil éjszaka.

Min múlik, hogy kinek mikor áll be ez a hormoningadozás?


Több génhez kötött öröklődés határozza meg, tehát ha az anya vagy az apa "bepisilős" volt, akkor jóval nagyobb az esély arra, hogy gyermeküknél is nehezebb legyen a szobatisztaságra-szoktatás. Mivel nem egy, hanem több génhez kötött az öröklődés, nem biztos, hogy a hajlamot gyermekünk, lehet, hogy unokánk örökli.

A bejegyzés trackback címe:

https://sinorina.blog.hu/api/trackback/id/tr74558889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása