Sinorina

Kisgyermeked bepisil éjszakánként? A gumilepedőnél jobb módszer is van ennek a problémának a megoldására!

Friss topikok

A vizelési zavar kezelése

2012.06.14. 08:14 - sinorina

Címkék: vizelés tréning bepisilés hólyag vizelési diszfunkcionális

A vizelési zavar vagy diszfunkcionális vizelés kezelésére világszerte elfogadott módszer a Vizelési Trénig Program. Fontos kihangsúlyozni, hogy ez egy bizonyítékokkal alátámasztott, hatékony orvosi kezelési módszer. Jellemzője, hogy egyszerre alkalmaz minden bizonyíthatóan eredményes kezelési módszert (komplex uroterápia) kórházban, de nem kórházi körülmények között.

Magyarországon a korszerű kezelési elveknek megfelelő közös háttérrel rendelkező Tréning Program jelenleg két helyszínen, a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórházában, Szekszárdon és a Kaposi Mór Oktató Kórház Mosdósi telephelyén történik. A tréning időtartama 4 nap, csütörtöktől-vasárnapig tart. A Tréning során több szakember együtt, egy helyen, egy időben tevékenykedik a vizelési zavarban küszködő gyermek gyógyulásának érdekében. A Tréning Programban nem történnek diagnosztikus vizsgálatok, beavatkozások, sokkal inkább egy táborhoz hasonlítható, ahol mindenki egy cél érdekében dolgozik, gyakorol. A szakemberek között szerepel gyermeksebész, gyermekgyógyász-gyermeknefrológus, gyógytornász, pszichológus és koordinátor.

A Vizelési Tréning Program lényege, hogy a gyermekeket megtanítsuk a helyes vizeletürítésre és segítsük a megfelelő összhangot kialakítani a hólyag izomzat és a medencefenék izomzat között. A Tréning során a gyógytornászok speciális gyakorlatokkal megtanítják a gyermeket „megérezni” a medencefenék izmok működését, azok elernyesztését, tónusának fokozását, megfeszítését. Fokozott folyadékbevitel mellett megfigyeljük az ürített vizelet mennyiségét, a vizelések számát, az elcsepegés, a bepisilés előfordulását, a vizelés után a hólyagban maradó vizelet mennyiségét. Ezek fontos adatok a megfelelő kezelés megválasztásához. Kérdőívek, tesztek segítik a gyermek állapotának pontos felmérését, a vizelési zavar hátterének tisztázását.

A medencefenék izomzat helyes működésének kialakításában egy speciális berendezés is segítséget nyújt, ezt bio-feedback kondicionálásnak nevezzük. A gyakorlás során a legkisebbek számára is érthető, élvezhető módon egy humoros, grafikus számítógépes program segítségével mutatjuk meg, hogy vizeletürítés közben hogyan kell a medencefenék izomzatot megfelelően ellazítani és hogy pisiléskor mely izmok használata nem megengedett. Fontos része a Tréningnek a pszichológiai felmérés, amit gyakorlott gyermekpszichológusok, családterapeuták végeznek.

Segítséget nyújtanak abban, hogy a vizelési zavar kialakulásában szerepet játszó és/vagy következményeként kialakuló lelki problémák felszínre kerüljenek. Tanácsot, „útbaigazítást” adnak a pszichológiai kezelés szükségességéről, ezek további lehetőségeiről. A Tréning része a folyamatos konzultáció a gyermeksebész és gyermeknephrológus szakorvosokkal, akik a kezelésről javaslatot, véleményt adnak. A Vizelési Tréning Program hatásos módszer a vizelési zavar kezelésben.

Egyetlen Tréning azonban soha nem elegendő a teljes gyógyuláshoz. A programot ismétlése kezdetben 1-2 havonta, legalább egy éven keresztül szükséges, azért, hogy a tanultak a hétköznapok részévé váljanak és a jól elsajátított vizeletürítés minden körülmények között sikerülhessen. A gyógyuláshoz szükséges Tréningek száma egyénileg változó, ez a tünetek csökkenése vagy megszűnése, a mérhető eredmények és a szakemberek véleménye alapján dönthető el. A Tréning eredményességének alapvető kritériuma a szakemberek által adott javaslatok otthoni maradéktalan betartása, és a medencefenék torna rendszeres végzése. Az első Tréninget követően kialakítunk egy hosszú távú terápiás tervet, amely alapján javaslatot teszünk a Tréningek gyakoriságára és számára. Ahogy már leírtuk a Vizelési Tréning Program orvosi módszer, ezért a terápiás javaslatok ugyanúgy kezelendők, mint egy kórházi zárójelentés utasításai. A terápiás tervtől való eltérés döntően befolyásolhatja a Tréning sikerességét. A program ideje alatt a foglalkozásokon való részvétel mindenki számára kötelező. A program időbeosztásáról a résztvevők minden esetben tájékoztatást kapnak. Mindig és mindenki - szülők, pedagógusok, háziorvosok, vagy érdeklődő rokonok - számára rendelkezésre állunk, ha kérdés merülne fel a módszerrel vagy a Vizelési Tréning Programmal kapcsolatban. A célunk az, hogy egyre többen ismerjék meg a gyermekkori vizelési zavarok okait és ezek kezelési lehetőségeit, hogy segíthessenek a betegeknek és családjaiknak a mielőbbi gyógyulásban.

Fontos tudni, hogy a Vizelési Tréning Program a hagyományos kórházi tartózkodásnál nagyobb szabadságot ad a gyermek és szüleik részére, de a Tréningnek otthont adó kórházak házirendjének betartása mindenki számára kötelező. A Tréning Program vezetői ez alól senkinek sem adnak engedményt vagy felmentést. A Tréning során felmerülhetnek kellemetlenségek, hiányosságok. Kérjük, hogy ezeket azonnal jelezzék vagy az érintett osztály személyzete vagy a Tréningen jelen lévő orvos felé. A Tréninggel kapcsolatos véleményüket, kritikájukat mindig szívesen fogadjuk, sőt minden alkalommal részletes visszajelzést kérünk, ami elengedhetetlen információkat ad a Program továbbfejlesztéséhez.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sinorina.blog.hu/api/trackback/id/tr524587304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása